Adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilvántartásba bejelentés

Az új adatvédelmi törvény 2012. január elsejétől létrehozza a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot. A Hatóság 10.000.000 Ft adatvédelmi bírsággal sújthatja azokat a szállodákat, amelyek nem adnak megfelelő tájékoztatást vendégeik részére adataik kezeléséről, vagy nem szerepelnek az adatvédelmi nyilvántartásban.

Ennek kapcsán megkerestem Dr. Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértőt a PPOS vezetőjét, aki már többször volt segítségemre a direkt marketinget érintő adatkezelési kérdésekben.

“A törvény ide vontakozó része a következőket tartalmazza:

Adatvédelmi törvény
10. § (2) bekezdése:
Az érintettet az adatkezelés megkezdése előtt egyértelműen és részletesen tájékoztatni kell az adatai kezelésével kapcsolatos minden tényről, így különösen az adatkezelés céljáról és jogalapjáról, az adatkezelésre és az adatfeldolgozásra jogosult személyéről, az adatkezelés időtartamáról, arról, ha az érintett személyes adatait az adatkezelő a 6. § (5) bekezdése alapján kezeli, illetve arról, hogy kik ismerhetik meg az adatokat. A tájékoztatásnak ki kell terjednie az érintett adatkezeléssel kapcsolatos jogaira és jogorvoslati lehetőségeire is.

Adatvédelmi törvény
66. § (1) bekezdése:
A személyes adatok kezelésének nyilvántartásba vételét az adatkezelő – a kötelező adatkezelés kivételével az adatkezelés megkezdése előtt – kérelmezi a Hatóságnál. A kötelező adatkezelés, valamint a 68. § (2) bekezdésben foglalt eset kivételével az adatkezelés a nyilvántartásba vételt megelőzően nem kezdhető meg.

Adatvédelmi törvény
61. § (1) bekezdése:
Az adatvédelmi hatósági eljárásban hozott határozatában a Hatóság… f) bírságot szabhat ki.
Az (1) bekezdés f) pontja szerint kiszabott bírság mértéke százezertől tízmillió forintig terjedhet.”

 

Figyelem, mert az adatkezelés jogellenessége miatt a sok év alatt felépített adatbázist is töröltetheti a hatóság.

 

Fellélegezhetnek a szállodatulajdonosok, mert a PPOS komplexen kidolgozott megoldást nyújt a szállodákra specializáltan.

A blog olvasói részére kedvezményes lehetőséget biztosít a PPOS. Amennyiben a megrendelésbe beírja a MAKOS kódot, 98.000 Ft+ Áfa áron juthat a kidolgozott tájékoztatóhoz.

 

További információ az adatvédelmi nyilvántartásról és adatkezelési tájékoztatóról >>

 

One thought on “Adatkezelési tájékoztató, adatvédelmi nyilvántartásba bejelentés

  1. Köszönet a cikkért, így legalább megértettem, hogy mire kell odafigyelni, ha egyedül ül neki az ember az ilyen témának, nem sok jóra számíthat :).

Comments are closed.